Het leren van woordjes moet structureel gebeuren wil het effect hebben. Woorden moeten in het lange termijn geheugen komen om effectief in de toekomst te kunnen gebruiken. Bij het leren van een nieuwe taal is een brede woordenschat van onschatbare waarde. In project 1 wil ik vooral focussen op het belonen van leerlingen die structureel leren in plaats van het straffen van leerlingen die het niet hebben geleerd.

Leren
Leerlingen moeten bijna iedere les woordjes leren. Ze kunnen mogelijk overhoord worden en maximaal 200mp verdienen. Ik vraag altijd acht woordjes terug. Ze krijgen dan 25 punten per goed antwoord. Ze moeten altijd de woorden Nederlands – Engels kennen.

Leerlingen kunnen op Moodle oefenen met de woordjes. De opgaven maken gebruik van dezelfe woordjesdatabase als de daadwerkelijke overhoring. Daarnaast heb ik voor de leerlingen alle woordjes in Memrise gezet, een gratis woordjesoverhoorprogramma. Het gebruik van de website is niet verplicht. Ik adviseer leerlingen ook de moeilijkste woordjes te leren door ze te schrijven.

Overhoren
Ik probeer zoveel mogelijk te overhoren, maar als het niet uitkomt met de tijd sla ik het over. Leerlingen zetten de tafels een halve meter uitelkaar en krijgen 7 minuten om 8 woordjes te vertalen. Dit maken ze in de Moodle app op hun telefoon, of op papier als ze hun telefoon niet kunnen of willen gebruiken. Ik heb alle woordjes in Moodle gezet en Moodle pakt willekeurig acht  woordjes uit de vragenpool. Leerlingen die de overhoring op papier maken, krijgen één van de negen willekeurig gemaakte versies van de stof. Dit gaat eenvoudig via een site als randomizer.org.

Leerlingen die de overhoring op hun telefoon maken krijgen direct hun resultaat te zien. Ik probeer de papieren versies dezelfde les nog na te kijken en anders krijgen de leerlingen de score de volgende les terug. Ik voer dan met de hand hun score in, in Moodle. De kaartjes maak ik met Magic Set Editor en Word.

Herhalen
Tegen het einde van een hoofdstuk maken de leerlingen een opdracht over alle woordjes van dat hoofdstuk op papier in de les. Deze opdrachten hebben twee delen: één oefening die focust op sleutelwoorden van dat hoofdstuk, zoals een familieboom maken als het hoofdstuk over familie gaat, en één oefening die de woorden op dezelfde manier toets zoals het gecoördineerde proefwerk. Leerlingen kunnen maximaal 400 punten halen voor deze oefening en hebben maar één kans. Ik heb twee versies gemaakt.

herhalingsoverhoring

Een hoofdstuk wordt afgesloten met een zinnetjesoverhoring. Leerlingen kunnen bonus MP verdienen door geen woordjes te ‘kopen’ bij de docent. Hiermee kunnen leerlingen maximaal 100mp verdienen als bonus.

 

1.1 Leren leren door middel van gamification
1.2 Grammatica
1.3 Woordjes
1.4 Zinnen vertalen
1.5 Vaardigheden & Proefwerk
1.6 Badges
1.7 Sociaal- en leergedrag
1.8 Missies
1.9 Voortgang (HUD/Portfolio)
1.10 Remedial Teaching
1.11 Reflectie op oud systeem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *